Ajankohtaista
 

05.03.2018

Valontuojat –dokumenttielokuvan ilmainen esitys Biorexissa ti 20.3.2018 klo 17

Valontuojat on dokumenttielokuva Lapin sähköistämisestä ja pojista isiensä jalanjäljillä. Tarinansa jakavat sekä raskaan linjanrakennustyön tehneet asentajat että syrjäkylien emännät, jotka kokivat kodeissaan sähkön tuoman helpotuksen 1940-80-luvuilla. Samalla elokuvaohjaaja Antti Haase tekee henkilökohtaisen tutkimusmatkan isiensä elämäntyöhön. Baltiansaksalaisena pakolaisena Suomeen muuttanut Gunnar Haase saapui vuonna 1945 Lappiin korjaamaan maanmiestensä tuhoja. Antin isä Hannu jatkoi isoisä Gunnarin elämäntyötä Rovakairan Sähkö Oy:n toimitusjohtajana seuraavat 30 vuotta. Viimeisen sähköistämättömän kodin valojuhlaa vietettiin 6.10.1987 Pokassa Alman baarissa. Elokuva näyttää kouriintuntuvasti miten valtava yhteistyöponnistus Lapin sähköistäminen oli, kuinka se turvasi syrjäkylille tasa-arvoiset elinehdot, mutta vaati myös raskaita inhimillisiä uhrauksia. Valontuojat on innostava tarina suomalaisesta sisusta ja hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Näytöksessä on paikalla torniolainen elokuvaohjaaja Antti Haase ja Tornion Energian entisiä työntekijöitä kertomassa Tornion sähköistyksestä. Elokuvan kesto on 68 minuuttia. Vapaan pääsyn elokuvaesitykseen mahdollistaa Tornion Energia Oy:n ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n tuki elokuvan esityksen järjestämiseen.
Hae ilmainen ennakkolippusi (max. 2kpl / hlö) Tornion Energia Oy:n toimistolta (Asemakatu 5) 12. -20.3.2018 ma-pe klo 8.00-15.30. Lippujen saatavuudesta ilmoitetaan nettisivuilla www.tornionenergia.fi tai voit kysyä lipputilannetta puhelimitse
puh. 0400 723 009. Jos lippuja jää, ne jaetaan esityspäivänä Tornion BioRex elokuvateatterin Sali 1:n ovella tulojärjestyksessä. Sali 1:n mahtuu 147 katsojaa.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Antti Haase, kuvaajana on toiminut hänen ohellaan Mikko Leinonen ja äänittäjänä Timo Haanpää. Elokuvan on tuottanut Jouko Aaltonen / Illume Oy.
Elokuvan traileri Youtube:ssa: https://www.youtube.com/watch?v=QHAuQqECtZk&feature=youtu.be     
Elokuvan nettisivut: www.valontuojat.fi 
Elokuvan Facebook-sivut: www.facebook.com/Valontuojat/